Харчування і здоров’яДля збереження здоров’я, високої працездатності і реалізації генетично запрограмованого довголіття людині необхідно правильно харчуватися. “Ми живемо не для того, щоб їсти, - писав давньогрецький філософ Сократ, – а їмо для того щоб жити”. Перші люди спочатку харчувалися лиш тим, що давала їм природа, згодом, навчившись підкоряти її своїм потребам, людина почала сама вирощувати продукти харчування, збільшила споживання м’ясних продуктів. Від складу їжі та правильного режиму харчування значною мірою залежить фізичний розвиток. Їжа повинна відповідати таким основним гігієнічним вимогам: ? ¬¬¬¬¬¬¬¬¬за калорійністю відповідати таким основним енерговитратам; ? містити усі речовини, які необхідні для повноцінного розвитку організму людини (білки, жири, вуглеводи); ? мати невеликий обсяг (до 3 кг) і відповідну температуру; ? бути легко перетравною і добре засвоєною; ? бути смачною, збуджувати апетит і формувати почуття ситності; ? мати хороший вигляд і запах; ? містити необхідну кількість клітковини, вітамінів, води, мінеральних солей; ? бути різноманітною, складатися з продуктів тваринного і рослинного походження; ? бути доброякісною, тобто не шкідливою для здоров’я. Збалансованим (раціональним) вважається фізіологічно повноцінне харчування з врахуванням характеру праці, віку, статі, індивідуальних особливостей людини і кліматично географічних умов. Недоліки в харчуванні сучасної людини. Ще зовсім недавно значна частина населення світу страждала від захворювань, причиною яких було не доїдання, сьогодні ж все більше людей страждають від переїдання. Людина повинна приймати їжу тоді, коли їй цього хочеться. Мало того, щоб виділення травних соків було рясним (достатнім), необхідно навчитись витримувати свій апетит до моменту гострого відчуття голоду. Для того, щоб в умовах добре “визрілого” апетиту не переїдати, належить повільно і старанно пережовувати їжу. Крім того перед прийняттям їжі треба завчасно визначити які страви ви їстиме те, в якій послідовності. Основними недоліками харчування громадян економічно розвинутих країн світу є: ? недооцінка шкідливості термообробки харчових продуктів; ? надмірне споживання білків та продуктів, які пройшли промислову обробку (солодощі, вироби з першосортної муки тощо); ? надмірне споживання консервованих продуктів; ? додавання до харчових продуктів різних хімікатів з метою покращення їх смаку, запаху та вигляду; ? часте споживання алкоголю, кофе, чаю, какао, шоколаду; ? звичка багато їсти і перекушувати між сніданком, обідом та вечерею; ? недостатнє пережовування їжі; При регульованому харчуванні їжа попадатиме в умови, при яких активізуються умовно-рефлекторні механізми виділення травних соків багатих ферментами. Це значно підвищує енергію перетравлення їжі. Коли проміжки прийняття їжі становлять 7¬¬–8 годин і апетит досягає великого напруження, важко стримувати себе, щоб не переїсти. Дворазове на добу харчування знижує засвоюваність їжі на 10-15%. Багаторазове протягом дня споживання їжі задля задоволення було характерним для римських аристократів ще в давнину. Проте, розуміючи шкідливий вплив на організм переїдання, вже тоді, зразу ж після святкових обідів, звільняли шлунок від прийнятої їжі прийняттям мікстур. Для попередження ожиріння необхідно дотримуватись таких правил: не перегодовувати дітей, не зловживати приправами, які посилюють апетит, більше споживати білкових продуктів рослинного походження, з одноразовим зменшенням в харчовому раціонні долі концентрованих вуглеводів (хлібобулочних виробів, картоплі, солодощів. Одним з недоліків харчування сучасної людини є надмірне споживання кухонної солі. Надлишок солі в організмі обезводнює тканини, посилює збудливість нервової системи, сприяє вимиванню з організму кальцію, негативно впливає на стінки шлунково-кишкового тракту, кровоносних судин і сечового міхура, сприяє утворенню піску та камінців в нирках і печінці.