Роль мікробів в утворенні гумусуПід терміном “гумус”, об’єднується група споріднених високомолекулярних сполук, хімічна природа яких досі ще докладно не вивчена. Гумус становить 85-90% усієї органічної маси речовин ґрунту. Він відіграє надзвичайно важливу роль у створенні органічно цінних властивостей ґрунту. Гумус сприяє створенню структури ґрунту, поліпшує його теплові властивості, має велику вологоємність. У створені гумусу велике значення мають мікроорганізми. Вони розкладають різні рештки і серед інших речовин утворюють сполуки, які є структурними одиницями молекул гумусових речовин. Багато мікробів виробляють фенольксидози що окислюють поліфеталі до хініонів, які при певних умовах конденсуються в перегнійні сполуки. У природі нагромадження гумусу в ґрунті є результатом двох діаметрально протилежних процесів його синтезу і розкладу. Істотне значення при цьому має надходження в ґрунт рослинних решток. Гумусові сполуки повільно розкладаються в ґрунті різними організмами: бактеріями, актиноміцетами, грибами та ін. Чим більше в ґрунті гумусу, тим енергійніше відбуваються в ньому мікробіологічні і біохімічні процеси, які відіграють важливу роль у нагромадженні для рослин легкодоступних поживних речовин.