.: Menu :.
Home
Реферати
Книги
Конспекти уроків
Виховні заходи
Зразки документів
Реферати партнерів
Завантаження
Завантажити
Електронні книги


????????...

 
��������...
Технологія виготовлення меду бджолами. Різновиди бджолиних медів 


Технологія виготовлення меду бджолами. Різновиди бджолиних медів

Бджолиний мед – це продукт, вироблений бджолами з нектару квіткових рослин. Нектар – солодка рідина (водний розчин цукрів), вироблена нектарниками квітів медоносних рослин. В складі нектару близько 50-80% води, 20-50% сахарози, глюкози і фруктози. Вміст цукрів у нектарі залежить від виду рослин, географічної широти району та інших умов. Найбільш охоче медоносні бджоли збирають нектар з концентрацією цукру більше 50%. Якщо в нектарі менше 5% цукру, то бджоли його не беруть. Крім цукрів нектар містить в собі невелику кількість азотистих речовин і фосфорних сполук, органічних кислот, вітамінів, пігментів, ароматичних речовин, мінеральних солей, ензимів, амінокислот.
В збиранні нектару беруть участь бджоли 15-18 денного віку і старші, рідше, при наявності доброго взятку, на збір вилітають молодші бджоли. Нектар з нектарника бджола збирає (насмоктує) за допомогою хоботка, який функціонує як присмоктувальна помпа. Надходячи в медовий зобик, нектар збагачується ензимами (ферментами), серед яких основним є інвертаза. Цей фермент сприяє розщепленню складних цукрів до простих, перетворюючи, таким чином, нектар у мед. За один виліт бджола-збирач приносить у вулик близько 30-40 мг нектару і передає його бджолам-приймачам, які переробляють його у мед. Переробка нектару – складний фізіологічний та фізичний процес. Він полягає у випаровуванні води (вміст її в медові не повинен перевищувати 18-20%) і розщепленні (гідролізі) сахарози до глюкози і фруктози. Ще не зрілий рідкий мед бджоли дрібними крапельками розкладають по стінках комірок стільника і добре вентилюють вулик. Загуслий мед бджоли складають у комірки спочатку на 1/3 їх обсягу, згодом, при зменшенні вологості до норми, заповнюють комірки повністю і запечатують восковими кришечками.
В час дозрівання меду, поряд із розщепленням сахарози, відбувається утворення олігосахаридів, ферментативне відщеплення від олігоз молекул глюкози або фруктози. Як наслідок, в медові знижується вміст сахарози, збільшується кількість фруктози, глюкози і олігосахаридів. Встановлення певного значення рН, формування буферних систем меду зумовлено збільшенням в ньому концентрації мінеральних речовин і кислот. В цілому зміни, які відбуваються при дозріванні меду, подані в таблиці 1 (В.І.Заікіна, 1999).

Таблиця 1
Зміна складу нектару апельсина при утворенні меду, %
(за В.І.Заікіною, 1999)
Показники    Нектар    Мед
Вода        76,0    16,0
Фруктоза    6,3    41,0
Глюкоза    5,2    34,0
Відношення фруктози до глюкози    1,2    1,2
Сахароза    13,0    4,1
Кислоти    0,02    0,12
Зола    –    0,10
Висококонцентровані цукри меду уповільнюють (пригнічують) розвиток мікроорганізмів і гальмують перебіг процесів бродіння. Цим забезпечується тривале зберігання меду без змін його хімічного складу і фізико-хімічних властивостей.
Натуральний бджолиний мед ботанічного походження класифікують на квітковий, падьовий і змішаний (природна суміш квіткового та падьового меду).
За кольором меди бувають прозорими (кленовий, люцерновий, чебрецевий, акацієвий), білими (осотовий, малиновий, ріпаковий), янтарний (плодовий, липовий, м’ятний), жовтий (вербовий, кульбабовий, гірчичний, соняшниковий, еспарцетний, суріпковий), темно-коричневий (гречаний), темно-жовтий з червонуватим відтінком (горобиновий, вересковий), зеленуватий (фацелійовий, з іван¬-чаю). Більш цінними сортами вважаються світлі меди, проте високосортними є і темні, зокрема з різнотрав’я лук.
Квітковий мед буває монофльорним (зібраним з однієї рослини) і поліфльорним (зібраним з декількох рослин).
Назва сорту монофльорного меду визначається назвою рослини, з якої бджоли збирають нектар (ріпаковий, акацієвий, гречаний, соняшниковий тощо), або місцем його збору – лісовий, лучний, польовий, гірський та ін. Серед монофльорних медів найбільш поширеними є липовий, акацієвий, гречаний, соняшниковий та ріпаковий. Цінним монофльорним медом є малиновий та мед з іван-чаю.
Монофльорні меди високо ціняться за кордоном. Це зумовлено їх високоспеціалізованими лікувальними властивостями. Так, мед з білої акації володіє виразними протизапальними властивостями, гречаний – антианемічними, липовий – потогінними.
Липовий мед блідо-жовтого або світло-янтарного кольору, з приємним ароматом липи. Швидко кристалізуючись дрібними кристалами, липовий мед набуває салоподібної консистенції білуватого кольору. Вирізняється високими смаковими (має різкий специфічний смак), лікувальними і антибактеріальними властивостями. В рідкому стані липовий мед прозорий (як вода), із зеленуватим відтінком. Протягом одного-двох місяців кристалізується в дрібнозернисту салоподібну масу. Виявляє відхаркуючу, протизапальну і злегка послаблюючу дію. В народній медицині липовий мед широко використовується при лікуванні ангіни, простуди, ларингіту, бронхіту, трахеїту, бронхіальної астми, при запаленні шлунково-кишкового тракту, серцевій недостатності, захворюванні нирок і печінки. Володіючи антисептичними властивостями, липовий мед знайшов застосування при опіках і гнійних ранах.
Мед з білої акації має світлий, прозорий колір, тонкий аромат і приємний смак. Акацієвий мед містить у собі глюкозиди, рабінін, акацін, леткі масла. Після кристалізації, яка триває дуже довго (інколи роками), набуває молочного або золотисто-жовтого кольору. В народній медицині використовується як загальнозміцнюючий (оздоровчий) засіб при безсонні, шлунково-кишкових розладах, захворюваннях печінки і нирок.
Соняшниковий мед має характерний приємний смак і слабкий аромат. У рідкому стані соняшниковий мед світло-золотистого кольору, після кристалізації (кристали великі) набуває жовтого або світло-янтарного з зеленуватим відтінком кольору. В складі соняшникового меду виявлені фарнезал, альфа-терпінсол, альфа-терпінен та інші терпеноїдні сполуки. Соняшниковий мед ефективний при захворюваннях жовчного міхура і жовчовивідних шляхів.
Специфічний аромат і приємний гострий смак характерний для гречаного меду. Він має світло-коричневий з червонуватим відтінком колір. В закристалізованому стані гречаний мед темно-жовтого або коричневого кольору, дрібно- або крупнозернистої консистенції. Завдяки високому вмісту білків, мінеральних речовин, а особливо заліза, гречаний мед знайшов широке застосування при недокрів’ї. Як харчовий і лікувальний продукт гречаний мед успішно використовується в харчуванні вагітних жінок із низьким вмістом гемоглобіну в крові.
Малиновий мед бджоли збирають на лісових вирубках, порослих малиною та різнотрав’ям. Тому дуже часто він є поліфльорним. І хоч малина за нектаропродуктивністю поступається багатьом медоносним рослинам, бджоли охоче беруть нектар із неї в будь-яку погоду і навіть у слабкий дощ. Малиновий мед є ефективним засобом відновлення організму; знімаючи нервове напруження, він допомагає у боротьбі зі стресами. Особливо корисний малиновий мед при простудних захворюваннях.
Мед з кульбаби – золотисто-жовтий, дуже густий, в’язкий, швидко кристалізується. Кульбаба цвіте протягом 20 днів, і сильні бджолосім’ї можуть збирати з неї чимало нектару.
Мед з іван-чаю не має виразного аромату і смаку. Через 2-3 місяці після відкачування повільно кристалізується в салоподібну або дрібнозернисту масу; в стільниках не кристалізується взагалі (доброякісний для зимівлі бджіл). Колір меду світлий, з зеленуватим відтінком. При кристалізації стає білим. В рідкому стані – прозорий, як вода.
“Кам’яний мед”. Цей досить рідкий приємного аромату і доброго смаку мед збирають дикі бджоли, які роблять гніздо в щілинах скель гірських масивів Абхазії і Узбекистану. Соти з “кам’яним медом” містять дуже мало воску і подібні на карамель. На відміну від звичайних медів “кам’яний мед” не липкий. Він містить у собі мало глюкози, а тому характеризується низькою гігроскопічністю і добре зберігається без втрати якості протягом декількох років.
Інколи (дуже рідко) зустрічається порошкоподібний мед. Він містить у собі велику кількість глюкози і меліцитози, має дуже низьку гігроскопічність і порошкоподібну конструкцію. Вченим невідоме походження такого меду, невдалими виявилися спроби науковців зробити натуральний звичайний мед порошкоподібним. Завдяки високій гігроскопічності натуральний мед швидко втрачає вологість (дозрівання меду).
Конюшиновий мед майже прозорий, з тонким ніжним ароматом, володіє високими смаковими якостями. В закристалізованому стані набуває білого кольору, твердий.
Окрім вищезгаданих, з монофльорних медів в Україні відомі еспарцетний, чебрецевий, буркуновий, лавандовий, м’ятний, фенхельний, каштановий, шалфейний та інші. Теоретично з будь-якої медоносної рослини, за умови наявності її великих масивів, бджоли можуть збирати досить велику кількість товарного нектару. Проте в пасічній практиці монофльорних медів майже не існує. Можна лише говорити про перевагу якогось одного з медоносів над іншим.
Серед поліфльорних медів найбільш відомими є травневий, польовий, лісовий і лучний. Травневий мед збирають із весняних медоносів, які цвітуть у квітні-травні. Найбільш поширеними в Україні весняними медоносами є верба, мати-й-мачуха, фіалка, клен гостролистий, черемха, крушина, кульбаба, шалфей, садові дерева, кущі тощо. Травневий мед має золотистий колір, чудовий аромат, він належить до найбільш цінних сортів меду. Володіє чудовими смаковими і лікувальними властивостями. Рекомендується для лікування найрізноманітніших захворювань.
Лучний мед бджоли виготовляють із нектару медоносів, що ростуть на луках: кульбаби, грициків, зозулинцю чоловічого, чебрецю, білої конюшини, горошку мишачого, осоту лучного та інших. Лучний мед приємний на смак, золотисто-жовтого кольору (рідше з коричневим відтінком), його аромат нагадує букет квітучого різнотрав’я. Подібним до лучного є польовий, лісовий і гірський меди. Увібравши в себе цілющі властивості багатьох рослин, такі меди широко використовуються в народній медицині з оздоровчою і лікувальною метою. Найбільш цінним серед них вважається мед, виготовлений бджолами з нектару рослин, що ростуть на альпійських луках на висоті більше 1000 метрів над рівнем моря.
На якість квіткового меду впливають такі фактори, як склад рослин, стан грунту, на якому ростуть медоноси, кліматичні умови, порода бджіл, наявність у медові інших цукристих речовин, які бджоли збирають і заносять у вулик (падь, фруктові соки, цукровий сироп).
З метою вирівнювання показників якості окремих медів (кольору, аромату, смаку) проводять їх купажування (змішування). При цьому необхідно суворо дотримуватися відповідних санітарних вимог. Для купажування підбирають види медів з протилежними огрополіптичними і фізико-хімічними показниками – світлий колір з темним, низькі показники діастазного числа з високими, слабкий аромат з сильним, низький вміст сахарози з високим (В.І.Заікіна, 1999). Купажують також меди з різною вихідною вологістю (±3-5% нижче і вище норми). Купажований мед з іван-чаю (55%) і гречки (45%) має янтарний колір, ніжний приємний смак і аромат. Для отримання такого меду ретельно змішують гречаний мед і мед з іван-чаю у спеціальних мішалках з одночасним підігріванням до 40°С. Після цього такий якісно новий мед відстоюють і фасують у дрібну тару.
Падьовий мед. Падьовий мед відносять до натуральних медів. Основною сировиною, з якої бджоли його збирають, є падь і медвяна роса – сік, який виділяють листки дерев, кущів, хвої сосни, ялини, піхти на свою поверхню при різких коливаннях температур і відносної вологості повітря. Падь і медвяну росу бджоли збирають за умови відсутності нектару, частіше в час посухи і спеки.
За своїм хімічним складом падь близька до квіткового нектару. Цю солодку речовину з високим вмістом вуглеводів і мінеральних речовин виділяє тля та інші комахи (їх близько 70 видів), що живляться соками рослин. Проколюючи хоботком листки рослин, комахи висмоктують з них сік, засвоюючи в основному білки, а вуглеводи і мінеральні речовини йдуть у відходи і осідають на верхній частині листків у вигляді блискучої цукристої плівки. Протягом 10-15 днів мільйони комах, що живляться соками великої липи, здатні виділити близько 25 кг паді.
Падьовий мед густіший за квітковий, його колір – оливково-зеленуватий, інколи темно-коричневий і навіть чорний. За вмістом цукру падьовий мед не відрізняється від квіткового, проте в ньому більше декстринів і мінеральних речовин. Падьовий мед кристалізується малими кристалами, інколи прямо в стільниках. У порівняні з квітковим, падьовий мед більш гігроскопічний, а тому часто закисає (бродить). Деякі види падьового меду мають неприємний смак і своєрідний аромат. У Західній Європі падь є одним із основних джерел медозбору. Падьовий мед, зібраний бджолами в хвойних лісах називають хвойним або лісовим. Його колір – від світлого до темно-янтарного, в’язкий, присмак гіркий або кислуватий, інколи неприємний. Падьовий мед з хвойних дерев містить у собі леткі масла і смоли, багаті гамма-піненом, бета-піненом, фелландреном, лімоненом, анісовим альдегідом, третинними терпеновими спиртами та іншими сполуками (В.І.Заікіна, 1999).
На падьовому медові бджоли зимують дуже погано. Висока концентрація мінеральних речовин у падьовому меді спричиняє його токсичність для бджіл. Тому такий мед бажано завчасно відкачати, а для поповнення запасів згодувати бджолам цукровий сироп.
За способом отримання мед буває центробіжним, пресованим і сотовим. Центробіжний мед отримують із сотів за допомогою медокачалки; пресований – з сотів за допомогою пресів (для медів, які не можна відкачати на центрифузі, наприклад, вересковий); сотовий мед – це мед в запечатаних сотах у вигляді рамок, секцій або окремих шматків.
Мед, виготовлений бджолами з цукрового сиропу, плодово-ягідних соків, а також вітамінний і лікувальний є фальсифікатами натурального меду. Цукровий мед є продуктом переробки бджолами цукрового сиропу. Він, як і натуральний, містить в собі моноцукри (глюкозу і фруктозу), утворені з сахарози під дією ферментів бджіл. Окрім того, бджоли збагачують такий мед вітамінами, зольними і бактерицидними речовинами, що утруднює визначення його натуральності. Проте в цукровому медові відсутні ароматичні речовини та інші цінні компоненти, які переходять в мед із квіткового нектару.
Вітамінні і лікувальні експресні меди – це лікувальні суміші, для виготовлення яких бджолам згодовують цукровий сироп, збагачений настоянками лікарських речовин, соками, вітамінними препаратами. В експресних медах лікарські препарати втрачають неприємний смак, в них добре зберігаються вітаміни, органічні і мінеральні речовини, ензими тощо. Експресний нирковий мед, виготовлений нами з настою відомих зборів рослин (пол-пала, нирковий чай, приймочки і стовпчики кукурудзи, плоди і коріння шипшини, хвощ польовий тощо), виявився високоефективним засобом при лікуванні запальних процесів у нирках та ниркокам’яної хвороби. Лікування нирковим медом (по столовій ложці тричі на день перед їдою) проводили протягом трьох місяців (три курси по 20 діб кожний).
Штучний мед отримують із цукру без участі бджіл. За зовнішнім виглядом він подібний до натурального, але за хімічним складом, харчовою і лікувальною цінністю такий мед суттєво відрізняється від натурального. Для отримання штучного меду до цукрового сиропу додають лимонну або молочну кислоту, розчин підігрівають. Штучний мед промислового виробництва має солодкий смак, добре засвоюється. Інколи такий мед ароматизують додаванням натурального меду (10-20%). Штучний мед рекомендується використовувати при виготовленні кондвиробів.

Search:
????????...

значення ферментів

Порядок присвоєння звання "Майстра спорту"

7 клас перекази українська мова Юний шибеник

Методи регуляція емоцій в навчальній діяльності

риси Грицько Чупруненко

твір на тему мое хоббі

Хронологічна таблиця життя і творчості достоєвського

складові сюжету по порядку кайдашева сімя

хиба ревуть воли як ясла повнi - цитатна характеристика чипки

класна година манери



?????????? ????????? ????
   
Created by Yura Pagor, 2007-2010