.: Menu :.
Home
Реферати
Книги
Конспекти уроків
Виховні заходи
Зразки документів
Реферати партнерів
Завантаження
Завантажити
Електронні книги


????????...

 
��������...
Використання меду для підвищення фізичної працездатності людини 


Використання меду для підвищення фізичної працездатності людини

З давніх-давен мед використовувався в якості енергосубстрату для осіб, які виконували важку фізичну роботу. Особливо цінний мед для спортсменів витривалісних видів спорту (бігунів, лижників, велосипедистів, туристів тощо), він є ефективним засобом підвищення фізичної працездатності людини, прискорення перебігу відновних процесів після напруженої діяльності. Так, згідно даних В.В.Абрамова і співавт. (1988) через 1,5 місяця прийому меду по 1 г/кг маси тіла протягом доби фізична працездатність досліджуваних зросла на 16,3%, кистьова динамометрія – на 14%, станова – на 7,8%. Прийняття штучного меду в якості контролю не призводило до змін фізичної працездатності досліджуваних. При споживанні меду (1 г на 1 кг маси тіла) разом із пилком (0,1 г на 1 кг маси тіла) і маточним молочком (140 мг на добу) працездатність досліджуваних зростала ще більш істотно.
Спеціалісти вважають, що саме завдяки наявності в харчовому раціоні меду і пилку трьохкратний чемпіон світу з водного марафону В.Стоянов в 1984 р. зумів подолати зверхмарафонну дистанцію – проплив по Дунаю 2457 км. Температура води, в якій рекордсмен знаходився майже 15 діб, часто знижувалася до 5-6°С.
Після 2-6-тижневого щоденного вживання меду (1-1,5 г на 1 кг маси тіла) працездатність спортсменів зростала на 8¬-10% (А.Ф.Синяков, 1995). При цьому тривалість відновного періоду після напружених тренувань і змагань у спортсменів піддослідної групи була менш тривалою у тих, що меду не вживали. Мед сприяє більш повному засвоєнню їжі, тому спортсмени, які вживали його, не втрачали маси тіла, у них рідше виникали патологічні зміни в організмі і явища гострого та хронічного перенапруження.
Високоефективним тонізуючим і стимулюючим засобом для спортсменів є лимонник китайський, заманиха, аралія, елеутерокок і інші адаптогени з медом у вигляді чаїв, настоянок, відварів.
Мед є важливим складовим компонентом різних напоїв, які використовуються спортсменами з метою прискорення перебігу відновних процесів в організмі після напружених фізичних тренувань. Нами встановлена висока ефективність меду як дегідратаційного засобу, спрямованого на зниження маси тіла спортсменок (дзюдоїсток) високого рівня кваліфікації. Використання в якості дегідратаційних засобів солі в поєднанні з медом, вправ на розтягнення та масажу в умовах сауни зумовили не однакові втрати вологи спортсменками. Найбільш ефективним було поєднання сауни з натиранням тіла (перед відвідуванням термокамери сауни) сіллю та медом. Використання сауни в поєднанні з натиранням тіла медом (у порівнянні з іншими дегідратаційними заходами) виявилось найменш навантажувальним на серцево¬судинну систему спортсменок.
Прийняття меду в напоях 5%-тової концентрації сприяє підвищенню засвоюваності поживних речовин (особливо білків) на 10-15%. Щоденне вживання спортсменами 150 г меду і 60 г пилку приводить до значного покращення загального стану, підвищення працездатності. Наявність у харчовому раціоні меду і пилку сприяє більш економним витратам енергоресурсів організмом.
Мед, зокрема гречаний, в якому наявний великий вміст заліза, є ефективним засобом попередженням анемії. Особливо корисний він спортсменам у весняно-зимовий період. При недокрів’ї вагомих результатів досягають споживанням соку моркви з медом (на 0,5 склянки соку столова ложка меду) ¬3 рази протягом дня. Добре покращує стан хворого недокрів’ям сік редьки і селери з медом (по столовій ложці соку і меду 2-3 рази протягом дня до їди; дітям по чайній ложці).
А.Ф.Синяков (1995) описує випадок ефективного лікування спортсмена, який перехворів хворобою Боткіна (вірусний гепатит). Після хвороби спортсмен довгий час відчував слабкість, швидку втомлюваність, пітливість. Навіть невеликі фізичні і емоційні напруження спричиняли вегетативні дисфункції з підвищенням температури до 37,5°С. Невелике тренування, яке спортсмен спробував провести на 4¬-му місяці після амбулаторного лікування, призвело до виразних болей у печінці. І лише споживання меду, пилку і відвару кульбаби дозволили йому відновити тренування. Споживання меду (особливо в поєднанні з пилком і маточним молочком) збільшує запаси печінкового глікогену, оптимізує тканинний обмін, підвищує антитоксичну функцію цього життєво важливого органу.

Search:
????????...

соруси утворюються на вайях папоротей

Схема теорії памяті

цитати до образу чіпки

www.маючи напругу та потужність як визначити силу струму

твір на тему мій відпочинок

порівняльна характеристика образів христі та галі у творі панаса мирного

що називають рівноприскореним рухом

ребус для дітей

коливання в коливальному контурі

моє ставлення до чіпки



?????????? ????????? ????
   
Created by Yura Pagor, 2007-2010