
Медова кулінарія
Мед – один з перших цукристих продуктів, який використовувався людьми в давнину. Він є прекрасним дієтичним продуктом харчування, так як володіє багатьма корисними властивостями. В 100 г меду – 350 ккал. Мед корисний усім – і дітям, і дорослим, а особливо тим, кому потрібно якнайшвидше відновлювати сили після втоми чи хвороби. Мед можна їсти просто так, або з хлібом, запиваючи чаєм, можна додавати в їжу та до напоїв. Наявність меду в стравах надає їм особливої м’якості, ніжності, специфічного запаху і смаку, мед у борошняних виробах дозволяє довго збері¬гати їх свіжими. Висо¬ко¬ефективним для збереження здоров’я є вживання меду разом з вітамінними, фруктовими і ягідними соками. Як і усі вуглеводні продукти мед погано поєднується з білковими продуктами.
Вирішуючи проблему, якому з вуглеводних продуктів віддати перевагу, належить знати результати досліджень професора І.Брех¬ма¬на, який встановив небажаний вплив на наш організм очищеного (рафінованого) цукру. Його систематичне надмірне вживання породжує ожиріння, атеросклероз, цукровий діабет, карієс зубів та інші захворювання. Разом з тим природні продукти, які містять в собі 75-80% цукрів, і перш за все мед, виявляють на організм людини оздоровчий вплив.
Мед здавна входить до складу багатьох кулінарних рецептів народів світу. Найчастіше його використовують при випіканні борошняних виробів та для приготування солодощів. Додавання меду в тісто при випіканні кондвиробів, при¬готу¬ванні напоїв значно поліпшує їх поживність і смакові якості. Готуючи вироби з медом, варто прислухатися до таких порад (С.І.Стегній, З.А.Городисько, 1993):
– для підсолоджування дріжджового тіста мед треба додавати тільки наприкінці дріжджування. Це збереже запах і смак меду;
– при виготовленні медового печива в питну соду бажано додавати кілька крапель лимонної кислоти або оцту;
– мед менш солодкий, ніж цукор, тому в їжу його треба додавати більше, або крім меду додати ще й цукор;
– під час випікання кондитерських виробів слід дотримувати належної температури: помірної (130-180°С), середньої (180-220°С) або високої (220-280°С), залежно від тіста, форми і розміру виробу, що випікається. Для дрібних виробів, звичайно, потрібна вища температура, а для великих і товстих – нижча, оскільки вони довше випікаються. Пам’ятайте, що в літровій банці майже 1500 г меду, повна столова ложка – 45 г, а повна чайна ложка містить в собі 12 г меду.