
Торти з медом
• Медовий (1). Змішати яйця, вершкове масло або маргарин, цукор-пісок, мед, потримати суміш на паровій бані. Коли мед і масло добре розтопляться, додати чайну ложку питної соди, перемішати все (маса пінитиметься). Всипати в суміш борошно, замісити тісто. Готове тісто розділити на 6 рівних частин і розкачати тонкі коржі. Випекти коржі в духовці (або печі), змастити їх кремом. Торт прикрасити свіжими фруктами – дольками апельсинів, шматочками яблук тощо.
Тісто: 2 столові ложки меду, 4 склянки пшеничного борошна, 2 яйця, 60 г вершкового масла, склянка цукру.
Крем: банка згущеного молока, 200 г вершкового масла.
• Медовий (2). Розтоплений маргарин змішати з рідким медом, додати яйце, розтерте з цукром борошно і соду (погашену оцтом), за¬місити тісто.
У формі, змащеній жиром, випекти коржі. Кожен корж змастити рівним шаром крему. Посипати крем верхнього коржа подрібненими підсмаженими ядрами волоських горіхів.
Тісто: 100 г меду, 100 г маргарину, одне яйце, 0,5 склянки цукру, 2 склянки борошна, чайна ложка питної соди.
Крем: 150 г вершкового масла, 150 г цукру, 6 столових ложок сметани.
• “Левеня”. Тісто готуємо на водяній бані. Цукор, яйця, маргарин і мед змішати в малій каструлі. У більшій закип’ятити воду і поставити в неї меншу каструлю так, щоб дно її торкалось поверхні води. Суміш весь час (15 хв.) помішувати, поки вона не стане густою. Потім додати амоній, кефір, вимішати і швидко всипати борошно, помішуючи до утворення однорідної маси. Робимо за формою коржі і випікаємо їх у духовці. Для крему збити сметану з цукровою пудрою, тоді додати мак і знову збити. Для виготовлення форми на картоні малюємо левеня (ведмедя, зайця, вовка, сонечко тощо), вирі¬заємо і прикладаємо до розкачаного тіста. Для таких цікавих тортів треба використовувати лише таке тісто, котре можна розкачати.
Тісто: склянка цукру (або цукрової пудри), 3 яйця, 100 г маргарину, 4 ложки меду, столова ложка амонію, склянка кефіру, борошно.
Крем: 700 г сметани, 2 склянки цукрової пудри, на кінчику ножа лимонної кислоти, 100 г маку.
• Медовий з горіхами. Меду – 300 г, 200 г мелених горіхів, склянка манної крупи, 8 яєць, трохи кориці, цедра з половини лимона.
Мед, жовтки, лимонну цедру і половину мелених горіхів збити в піну. Горіхи, що залишились, змішати з манною крупою і додати до маси разом із збитими білками, тісто вилити в форму для торта. Випі-кати в духовці. Готовий корж розрізати на 3 частини, змастити кремом. Полити шоколадною глазур’ю.
• “Королівський”. Приготувати тісто так само, як для торту “Медовий” (2). Перед випіканням коржів поставити тісто на 3 год в холодильник.
Тісто: 0,5 склянки води, 0,5 склянки цукру, 4 яйця або склянка жовтків, пачка вершкового маргарину, 0,5 чайної ложки питної соди (погасити оцтом), 3 повні склянки борошна.
Крем: 0,5 літра густої сметани, склянка цукру, 20 шт. волоських горіхів (ядра підсмажити, потовкти), ванілін.
• Медово-сирний. Трохи підігріти вершкове масло змішати з цукром, жовтком, борошном, добре вимісити. Покласти тісто у форму, змащену маслом і посипану борошном, випікати в духовці до напівготовності.
Горіхи почистити, подрібнити. З білка і цукрової пудри збити піну. Сир протерти через друшлаг, вбити у нього два яєчних жовтки, додати вершкове масло, мед і ретельно розтерти до однорідної маси.
Коли корж затвердіє, але ще буде світлим, вийняти його, дати охолонути. Покласти на корж начинку, на неї – збиті білки і посипати зверху подрібненими горіхами. Помістити в духовку і допекти до готовності (приблизно 10-15 хв). Охолодити, розрізати.
Тісто: 140 г борошна, 100 г вершкового масла, 0,5 склянки цукру, яєчний жовток.
Начинка: 100 г меду, 400 г сиру, 2 яєчних жовтка, 50 г вершкового масла, 3 яєчних білка, 2 столові ложки цукрової пудри, кілька волоських горіхів.
• “Чак-чак”. Замісити тісто, як на пельмені, скачати ковбаски, розрізати на шматочки. Смажити на сковорідці у великій кількості жиру. Готові кульки залити медом, додати горіхи, надати тортові форми гірки й поставити на холод.
Тісто: 6 яєць, 300 г меду, склянка цукру, 0,5 кг горіхів, 2,5 склянки борошна.
• “Гануся”. Яйце розтерти з цукром, додати масло, мед, сметану, горіхи, борошно. Розкачати і спекти три коржі. Коли охолонуть, змасти¬ти їх кремом, верх покрити глазур’ю та посипати горіхами.
Тісто: 1 яйце, склянка цукру, 100 г масла, 2,5 склянки борошна, 0,5 склянки горіхів, 1-2 столові ложки сметани.
Крем: збити склянку сметани з цукром (0,5 склянки).
Глазур: 2 столові ложки сметани кип’ятити до загуснення, додати 2 чайні ложки какао, 3 столові ложки цукрової пудри, 50 г вершкового масла; знову кип’ятити до загуснення.
• “Святковий”. Замісити тісто і поставити на 3 год. на холод. Горі¬хи покласти в тісто, залишивши трохи для того, щоб посипати верхній корж. Випекти 4 коржі.
Тісто: 40 шт. волоських горіхів (пропустити через м’ясорубку), 3 яйця, 0,5 склянки меду, мандаринова цедра, 0,5 склянки цукру, 2 столові ложки сметани, 0,5 чайної ложки соди, 50 г вершкового масла або маргарину, 2,5 склянки борошна.
Крем: склянка сметани, склянка цукру, пучка ваніліну.
• “Святковий” (2). Усе добре вимісити, розкачати тісто ковбаскою завтовшки 4-5 см і поділити на 8 частин. Кожну частину розкачати, покласти на сковороду чи деко, посипане борошном, і випікати при температурі 300-500°С. Перед тим, як поставити в духовку, кожен корж по всій поверхні наколоти виделкою. Про готовність свідчить золотистий колір коржів.
Тісто: 3 яйця, 2-3 столові ложки меду, 100 г розтопленого маргарину, чайна ложка соди, погашеної оцтом, 3-4 склянки просіяного борошна.
Крем: 1 л сметани збити з неповною склянкою цукру. Перемастити коржі кремом, верхній корж теж, густо посипати його тертими грецькими горіхами.
• “Вінні-пух”. Яйця, мед, горілку, цукор, соду, борошно змішати, поставити на водяну баню і прогріти. Зняти з вогню, охолодити, додати ще склянку борошна, замісити тісто, розкачати товщиною, як для локшини, випекти.
Тісто: 3 яйця, 2 столові ложки меду, стільки ж горілки, склянка цукру, 2 чайні ложки соди, 2 склянки борошна.
Крем: добре збити 1 кг сметани і 1,5 склянки цукру.
• “Пасічний”. Розтопити мед, склянку цукру, додати яйця, сметану, гвоздику і корицю (мелені), чайну ложку соди, борошно. Перемішати все до густини сметани. Викласти тісто на лист, змащений маслом, і випікати в духовці при помірній температурі.
Тісто:400 г меду, склянка цукру, 5 яєць, склянка сметани, чайна ложка соди, склянка борошна, по пучці гвоздики і кориці. Маса торта – 2 кг.
• Грильяж з шоколадною помадкою. Збити білки до крутої піни, додаючи по ложці цукор. Влити розтоплений мед, змішати з подрібненими горіхами й сухарями. Змастити тортівницю маслом, вилити в неї приготовлену масу. Випікати при 180-190°С протягом години.
Охолоджений торт покрити товстим шаром шоколадної помадки, прикрасити мигдалем і варенням з абрикосів (мигдаль можна замінити зернятками абрикосів або персиків).
Тісто: 9 білків, 500 г цукру, 350 г горіхів, 2 столові ложки меду, 4 столові ложки білих мелених сухарів.
Помадка: 300 г цукру, 0,5 склянки води, чайна ложка оцту (9%), 50 г шоколаду або порошку какао, чайна ложка масла, ванілін.
Цукор залити гарячою водою, додати оцет, накрити посудинку кришкою й варити. Коли крапля цукру, падаючи з ложки, тягне за собою “цукрову нитку”, додати в сироп розігрітий шоколад або зварене з 2-3 ложками води какао.
Зняти з плити, додати масло, ванілін. Коли почне гуснути, змастити помадкою торт.
• “Несподіваність”. Яйця розтерти з цукром, додати вершкове масло, молоко, мед. Все добре розмішати до утворення однорідної маси, додати борошно, соду, замісити тісто, спекти 4 коржі. Перший корж змастити кремом, другий – повидлом, третій і четвертий – знову кремом. Прикрасити готовий торт меленими волоськими горіхами.
Тісто: 2 столові ложки цукру, 1 яйце, 30 г вершкового масла, 3 столові ложки молока, 2 столові ложки меду, 2 склянки борошна, чайна ложка соди (погасити).
• Гарбузовий торт. Змішати борошно з цукром і додати тертий гарбуз. Змішати і перетерти все з медом, прянощами і молоком.
Тісто: 2 склянки протертого крізь сито гарбуза, склянка меду, 2-3 склянки цукру, 4 столові ложки борошна, 2 чайні ложки імбиру, чайна ложка кориці, 3 склянки моло¬ка.