
Печиво з медом
• Новорічне. Розтопити на слабкому вогні мед з цукровою пудрою, зняти з вогню і трохи охолодити. Додати подрібнені горіхи, натерту цедру півлимона, коньяк, гашену оцтом соду і таку кількість борошна, щоб замісити круте тісто.
Тісто розкачати на пласт 0,5 см завтовшки, покласти на змащений маслом лист і спекти. У теплому вигляді нарізати печиво квадратиками і покрити глазур’ю. Витримати печиво, поки не підсохне глазур.
Тісто: 250 г меду, 250 г цукрової пудри, 120 г горіхів, цедра півлимона, 2 столові ложки коньяку, чайна ложка соди (погасити).
Білий глазур: збити до піни білок, поступово додаючи півсклянки цукрового піску, сік половини лимона. Суміш збити до загущення і блиску.
• “Доміно”. Розмішати цукор і яйця до утворення піноподібної маси, додати в неї трохи підігрітий мед, потертий шоколад і борошно, перемішане з пекарським порошком. Готове тісто викласти на змащений маслом лист шаром 0,5 см і пекти при середній температурі. Покрити корж цукровою глазур’ю і залишити, щоб він підсох, після чого нарізати у вигляді доміно. Поверхню печива покропити рідким шоколадом.
Тісто: 3 столові ложки меду, 150 г цукру, 2 яйця, 50 г шоколаду, 200 г борошна, ½ пачки пекарського порошку.
• Дешеве медове печиво. Усі продукти (з рецепту) добре перемішати і додати до них гарячий мед. Вимісити тісто спочатку ножем, потім руками. Дошку посипати борошном, розкачати на ній тісто в шар товщиною 0,5 см і вирізати з нього коржики різної форми. Лист змазати олією, посипати борошном, укласти в нього коржики на деякій відстані один від одного і випікати їх при високій температурі.
Продукти: 300 г борошна ІІ сорту, 120 г цукру, 1 яйце, дрібка соди, небагато меленої кориці і гвоздики, 150 г меду.
• Медове печиво. З продуктів, передбачених рецептом, замісити тісто (мед підігріти) і розкачати його в шар товщиною в палець. Формочками для штампування печива вирізати коржики. Лист змазати олією, укласти на нього вироби, намазати їх яєчним жовтком і випікати в заздалегідь розігрітій печі. М’які коржики зняти з листа ножем, уклас¬ти їх на піднос і накрити рушником.
Продукти: 280 г борошна II сорту, 100 г меду, 100 г цукру, 2 яйця, 30 г смальцю, мелені кориця і гвоздика, дрібка соди.
• Трансільванське медове печиво. З борошна, меду, яєць, кориці, гвоздики і ванільного цукру, ретельно вимішаних, вимісити тісто, розкачати його шаром і вирізувати формою чи склянкою круглі коржики. Поверхню коржиків змастити яєчним жовтком і прикрасити половинками очищеного мигдалю. Виріб випікати при середній температурі.
Продукти: 450 г житнього борошна, 6 столових ложок меду, 4 яйця, 5гг меленої кориці, 2-3 шт. розтертої у порошок гвоздики, 1 пачка ва¬нільного цукру, мигдаль.
• Горіхово-медове. Продукти добре перемішати, додати збиті до піни яєчні білки і ще раз обережно перемішати. Лист змастити вершковим маслом, чайною ложкою викласти у нього тісто у вигляді горбиків і пекти при низькій температурі.
Тісто: 50 г меду, 100 г цукру, 6 яєць, 300 г мелених ядер волоських горіхів, 50 г лісових горіхів (смажених), трохи лимонного соку, тертої лимонної цедри.
• Медове печиво з мигдалем. Мед підігріти в каструлі і розтопити в ньому олію. Потім зняти з вогню і перемішати теплу масу з борошном, цукром, яйцем і содою. Тісто поставити на 1 годину, щоб вистоялося. Розкачати качалкою на посипаній борошном дошці в шар товщиною в олівець. Формочками вирізувати із шару печиво, укласти його на змащений воском металевий противень, поверхню змастити яєчним жовтком, змішаним зі сметаною, і зверху покласти по одному очищеному мигдалю. Виріб випікати при середній температурі.
Продукти: 150 г меду, 100 г вершкової олії, 360 г борошна, 70 г цукру, 2 яйця, 1 чайна ложка соди, сметана, мигдаль.
• Печиво-кульки. Мед змішати з цукровою пудрою, підігріти, додати олію, яйця, соду і кілька товчених зерен гвоздики. Суміш збити і поступово додати до неї борошно, щоб тісто мало помірну густоту. Зробити з тіста кульки, трохи більші за лісові горіхи, і пекти на листі в духовці при помірній температурі.
Тісто: 100 г меду, півсклянки цукрової пудри, склянка олії, 2 яйця, чайна ложка соди, борошно.
• Цукрові кільця. Змішати збиті з цукром білки, корицю, мед і борошно. Добре вимісити, розкачати шаром у 3 мм, нарізати виїмкою у вигляді кільця і випікати в жаркій духовці на змащеному вершковим маслом листі. Вийняти з духовки і змастити гарячі кільця густим цукровим сиропом.
Тісто: столова ложка меду, 250 г цукру, 3 білки, пучка солі, 250 г борошна.
• Медівник “до вина”. Цукор, мед і яйця вимішувати до одержання піноподібної маси, додати мелений горіх, корицю і перемішане з порошком для печива борошно. Отримане тісто розкачати качалкою в шар товщиною 0,5 см, нарізати смужками (довжиною 6-8 см, шириною 1,5-2 см) і укласти в змазаний олією лист. Випікати при середній температурі. Цей медівник може зберігатися протягом декількох днів і не втрачати смаку.
Продукти: 100 г цукру, 2 ст. ложки меду, 2 яйця, 100 г лісових горіхів, ½ чайної ложки меленої кориці, 250 г борошна, 1 пачка порошку для печива.
• Горішки. Збити жир, мед, яйце і цукор, додати борошно й соду (можна додати частину борошна крупного помолу). Тісто охолодити, розкачати на тоненькі ковбаски, нарізати їх на маленькі шматочки-горішки. Пекти при середній температурі.
Тісто: 80 г меду, 25 г цукру, 90 г жиру, 1 яйце, 200 г пшеничного борошна, ½ чайної ложки соди.
• Горіхове з медом. Ядра горіхів облити окропом, завдяки чому вони звільняться від луски. Підсушити їх, тоді потовкти з цукром, додати мед і половину білків, передбачених рецептом. Двічі пропустити через м’ясорубку, щоб не залишилося грудочок. До цієї маси додати борошно й решту білків, ретельно перемішати все. Готове тісто виклас-ти десертною ложкою порціями на лист, змащений маслом. Пекти 12-15 хв при середній температурі (170-200°С).
Тісто: (на 1 кг печива): 250 г меду, 350 г цукру, 150 г пшеничного борошна, 10 білків, 300 г очищених горіхів.
• Медівнички з білковою помадкою. Замісити тісто, як на “Ме¬дів-нички звичайні”, і залишити на ніч. На другий день переміси¬ти, розкачати, вирізати різної форми коржи¬ки і в центрі кожного наперстком зробити дірочку. Пекти в гарячій духовці (190-200°С) протягом 10-15 хв. Спечені коржики ще га¬рячими знизу змастити білковою помадкою і розкласти, щоб помадка висохла. Помадку приготувати так: дерев’яною лож¬кою розтерти білки з цукровою пудрою, верш¬ковим маслом, до смаку додати лимонний сік або лимонну кислоту. Цю суміш розтирати, поки не почується тріск. Помадку можна під¬фарбувати рожевою кондитерською фарбою або звареним какао.
Тісто: 200 г меду, 750 г борошна, 200 г цукру, 2 яйця, 2 жовтки, по чайній ложці соди і меленої кориці.
Помадка: 250 г цукрової пудри, 2 білки, 0,5 чайної ложки вершкового масла, сік з ½ лимона або лимонна кислота.
• Медівнички-кульки. Зварити мед із цукром і корицею, додати просіяне борошно з содою і яйця, замісити круте тісто. Виробити з нього маленькі куль¬ки. Пекти в гарячій духовці (190-200°С) протягом 10 хв. Ще гарячими кульки вмочу¬вати у теплу помадку і зліплювати по дві. Помадку приготувати так: з води і цукру зварити сироп, розпустити в ньому шоколад або какао і варити, поки не почне гуснути.
Тісто: 200 г меду, 600 г борошна, 200 г цукру, 2 яйця, по чайній ложці соди і меленої кориці.
Помадка: 300 г цукру, ½ склянки води, 50 г какао або шоколаду.
• Печиво “Дамські пальчики”. Змішати підігрітий мед із вершковим маслом, додати збиті яйця і борошно, просіяне крізь сито, разом з іншими сухими компонентами. Нарізати тісто смужками, обсипати їх цукром. Випікати при високій температурі.
Тісто: склянка меду, 2 яйця, ¼ склянки розтопленого вершкового масла, 4 склянки борошна, чайна ложка солі, цукор за смаком.
• Дрібне медове печиво. Масло – 50 г, мед – 40 г, цукор – 15 г, борошно пшеничне – 75 г, борошно картопляне – 25 г, яйця – 1 шт.
Масло, мед, цукор, яйця збивати до тих пір, поки маса за обсягом не збільшиться в два рази. Додають пшеничне і картопляне борошно, соду, погашену оцтом. Тісто ретельно вимісити. Тоді, користуючись кондиторським шприцом, виготовляють печиво різної форми і випікають.
• Трикутники з сиром. Меду – 150 г, муки і сиру по 150 г, 100 г вершкового масла, трішки кориці, цедра з половини лимона, 5 г вуглекислого амонію, джем із полуниць, два жовтки.
Злегка підігріти (розпустити) мед і масло, додати сир, добре перемішати, додати жовтки, лимонну цедру, корицю, амоній і перемішати до утворення однорідної маси. Виложити масу на дошку з борошном і замісити нетверде тісто. Розкачати тонко корж і розрізати на квадрати зі сторонами 8-10 см. На середину кожного квадрату покласти по одній чайній ложці джему і защепити краї. Трикутники змастити збитим яйцем і випікати на сильному вогні. Посипати цукровою пудрою.
• Медове печиво. Мед – 100 г, цукор – 50 г, жири – 60 г, 1 яйце, борошно пшеничне – 220 г, сода, погашена оцтом – ½ чайної ложки, прянощі (гвоздика, коріандр, кориця) – 1 столова ложка, мускатний горіх, цедра лимонна, імбир, мигдаль.
В киплячий жир додати 25 г цукру і 100 г меду, розмішати, тоді додати половину борошна і збивати, поки тісто не буде відставати від країв посудини. Додати прянощі, ретельно подрібнений підрум’янений цукор (25 г), соду, збите яйце і борошно, що залишилася. Тісто розминати руками до тих пір, поки воно не перестане прилипати до дошки. Тоді його розкачати тонким шаром, формочками вирізати печиво, посипати мигдалем чи горіхами і випікати.