
Медівники, кекси, пироги
• Медівник. Борошно – 4 склянки, 1 кг меду, 200 г цукру, 50 г вершкового масла, 5 яєць, 25 г соди, по ½ чайної ложки кориці і гвоздики.
Мед змішати з цукром, вершковим маслом і нагріти до кипіння. Одержаною масою заварити пшеничну муку і розтерти, поки маса не охолоне. Тоді додати соду, корицю, гвоздику. Замісити тісто і поставити на дві доби на холод. Після чого розкачати товщиною 1 см, покласти на деко і випікати.
• Медівник пишний. Борошна – 6 склянок, 4 склянки рідкого меду, склянка свіжого молока, 5 яєць, 200 г вершкового масла, чайна ложка соди, цедра з одного лимона.
Мед розігріти. Коли стане достатньо рідким, всипати борошно, добре розмішати, перекласти в казанок з овальним дном і розтирати 45 хв, після чого влити склянку молока, додати 5 жовтків, вершкове масло, 1 столову ложку соди і розтерту лимонну цедру. Все розтерти в однорідну масу, додати збиті в піну білки, вимісити тісто. Тісто виложити рівно на деко і зразу ж випікати в духовці – 30 хв.
• Особливий медівник. Мед, гусячий жир, цукор закип’ятити і вилити в борошно, що знаходиться в глибокому посуді. Масу добре вимі¬шати дерев’яною ложкою і, поки вона ще тепла, додати до неї ром, корицю, гвоздику, яєчні жовтки і збиті в піну яєчні білки. Перед тим, як тісто вилити у форму, додати до нього горіхи. Форму змастити олією, посипати борошном і наповнити тістом до половини її висоти. Випікати виріб при низькій температурі.
Продукти: 800 г борошна, 650 г меду, 250 г гусячого жиру, 120 г цукру, 8 яєць, чарка рому, 1 чайна ложка меленої кориці, 1 чайна ложка меленої гвоздики, кілька ядер волоського горіха четвертинками.
• Медівник “Дід Мороз”. Борошно – 2 склянки, по одній склянці меду, цукру, молока, родзинок, 3 яйця, 2 столові ложки вершкового масла, ¼ чайної ложки соди. Муку змішати з содою. Яйця змішати з цукром, медом і добре збити. Потім, постійно помішуючи, поступово додати борошно і родзинки, після чого додати молоко, виливаючи його тоненькою цівкою. Тісто добре вимісити, викласти в форму, змащену маслом і випікати в духовці на невеликому вогні. Напівготовий медівник покрити білою глазур’ю і продовжувати випікати до готовності.
• Медівник перекладний. Мед зварити з корицею, гвоздикою і товченим перцем, ще теплим влити в посуд із просіяним борошном з содою. Додати розтоплене вершкове масло, молоко кімнатної температури і замісити тісто. Поставити його в холодне місце на два тижні, після чого знову перемісити, розділити на чотири частини, кожну з них розкачати, покласти на змащений жиром лист, поколоти виделкою і пекти в гарячій духовці (210-220°С) протягом 10-15 хв. На другий день спечені коржі покропити солодкою чорною кавою з 5-6 краплями ромової есенції, перекласти спочатку джемом, потім горіховою і шоколадною масою. Притиснути медівник дощечкою з вантажем.
Начинку приготувати так: шоколадну – шоколад натерти на рідкій тертушці, додати молоко, розпустити на вогні і охолодити. Масло розтерти з цукром і жовтками, додати охолоджений шоколад, ванілін; мелені горіхи вимішати з цукром і ваніліном, розтерти з білками, щоб утворилася однорідна маса. Помадку приготувати так: цукор залити гарячою водою, оцтом, накрити і варити. Якщо крапля сиропу, спадаючи з ложки, потягне за собою “нитку”, додати зігрітий шоколад або зварене з 2-3 столовими ложками води какао. Зняти з плити, додати масло, ванілін. Коли почне гуснути, вилити на медівник.
Тісто: 500 г меду, 1 кг борошна, 200 г вершкового масла, 200 г цукру, ½ склянки молока, 2 яйця, по чайній ложці меленої кориці і гвоздики, 3 зернини пахучого перцю, 30 г соди.
Начинки: горіхова – 250 г мелених горіхів, 250 г цукру, 2 білки, ванілін; шоколадна начинка: 150 г шоколаду, 4 столові ложки молока, 150 г цукру, 250 г вершкового масла, 4 жовтки, ванілін, 500 г джему.
Помадка: 300 г цукру, ½ склянки води, 1 столова ложка вершкового масла, ванілін.
• Медівник із лісовими горіхами. Розтерти жовтки спочатку з цукром, цедрою, а потім із медом, звареним з корицею. Влити пиво або сметану, всипати просіяне борошно з содою і розтирати до появи пухирців. Маса повина мати консистенцію густої сметани, а якщо вона рідша, то додати борошна. Вимішати з грубо посіченими підсмаженими горіхами і вилити в змащену жиром і притрушену борошном форму, а зверху посипати посіченими горіхами. Пекти спочатку в теплій (150°С), а як тісто підійде – в гарячій (250°С) духовці. Виймати з форми гарячим.
Продукти: 400 г меду, 300 г цукру, 4 яйця, 1 кг борошна, 1 склянка пива або сметани, 1 склянка лісових горіхів, по 1 чайній ложці соди і меленої кориці, цедра з ½ лимона.
• Медовий кекс. У склянці міцного чаю розвести 200 г меду. Помішуючи, додати цукрову пудру, олію, соду, корицю, товчену гвоздику, трохи лимонної цедри, натертої на мілкій тертушці, подрібнені ядра волоських горіхів, пшеничне борошно. Добре перемішати, викласти на змащену маслом і посипану борошном форму для кексу. Пекти в помірно нагрітій духовці. Готовий кекс посипати цукровою пудрою.
Тісто: 200 г меду, склянка цукрової пудри, 3 столові ложки олії, чайна ложка соди, 5-6 зерен меленої кориці, склянка горіхів, 3 склянки борошна.
• М’який кекс. Розтерти цукор із салом і додати збите яйце та інші компоненти. Запікати на сковороді при слабкому вогні.
Тісто: 2 склянки меду, склянка масла або олії, 2 яйця, склянка кислого молока, по чайній ложці соди, імбиру, кориці, 4 склянки борошна, ¼ склянки сала або вершкового масла, ½ склянки цукру, ½ чайної ложки кориці, пучка солі, мускатний горіх.
• Темний кекс. У каструлю покласти 2 столові ложки цукру, склянку меду, 7 столових ложок вершкового масла, ½ чайної ложки солі, перемішати все до однорідної маси, додати 9 яєць, 1 столова ложка меленої кориці, 3 склянки борошна змішаного з содою (½ чайної ложки). Все добре вимішати і з’єднати з родзинками (1 склянка), сушеними вишнями без кісточок (1 склянка), подрібненими горіхами (0,5 склянки), апельсиновими цукатами (0,5 склянки), лимонною цедрою і дрібно нарізаним лимоном.
Викласти тісто у змащену маслом і посипану товченими сухарями форму з товстими стінками. Випікати при температурі 200-220°С 50 хв.
• Пиріг з яблуками. Склянку молока нагріти до 30°С, додати сіль, цукор (25 г), дріжджі та частину борошна, щоб суміш була сметанопо-дібна. Після того, як закваска підійде, додати розігрітий жир (75 г), частину меду (20 г), решту борошна (всього 350 г) і замісити тісто. Дати йому піднятися. Додати решту розігрітого меду (40 г), ще раз замісити і викласти на підготовлену сковороду (лист), дати підійти. Зверху помістити очищені і розрізані на невеликі шматочки яблука (500 г). Змастити сумішшю яйця, мед і сметану. Для начинки, окрім яблук, можна використовувати інші фрукти (ягоди, моркву, м’який сир із медом).
• Яблучник із медом. Вимиті яблука кислих сортів (500 г) запекти в духовці, після охолодження протерти через сито, додати воду (0,5 склянки), борошно (0,5 склянки), мед (0,5 склянки), добре вимішати. Тоді виклас¬ти у форму, змащену маслом і посипану товченими сухарями. Випікати протягом 25-30 хв у духовці або печі.
• Горіховий пиріг із медом. Розмішати всі компоненти до однорідної маси, додати склянку мелених ядер горіхів і викласти тісто на змащений жиром і посипаний борошном лист. Після випікання у помірно нагрітій духовці посипати зверху цукровою пудрою.
Тісто: 4 столові ложки меду, чайна ложка соди, 3 столові ложки жиру, столова ложка какао (порошок), 2,5 склянки молока, 600 г борошна, кориця.