
Страви з медом
Сирна запіканка. У протертий через сито м’який сир (300 г) додати сіль, ванілін, яйця (2 шт.), масло (1 столова ложка), все змішати. Додати натерту на крупній тертушці моркву (2 морквини), перемішати. Викласти масу на змащену форму, випікати в духовці 10-12 хв. До запіканки приготувати медовий соус: промиті родзинки (2 столові ложки) залити холодною водою, довести до кипіння, охолодити і змішати з медом.
Житній хліб із медом та сиром. Черствий житній хліб (50 г) натерти на тертушці і змішати з медом (20 г). Сир пропустити через м’ясорубку або через сито і змішати з цукром (15 г). У скляну вазу розкласти шарами хліб (50 г), сир (40 г), варення (25 г). Останній шар – хлібний. Прикрасити збитими вершками, ягодами. Подавати до столу зі свіжим молоком, через кілька годин після приготування.
Горіхово-медовий хлібець. Мед (200 г) змішати з цукром (120 г), яйцями (4 шт.) і борошном (250 г), додати 120 г ядер горіха (четвертинками) і 50 г посічених родзинок. Довгу форму для випічки батонів чи кексів змастити вершковим маслом, посипати борошном і випікати в ній тісто при низькій температурі. Остиглий хлібець нарізати шматочками різної форми.
Медові хлібці. У глибокій посудині розмішати яйця (2 шт.) і цукор (3 столові ложки), додати до них 250 г підігрітого на пару меду (посуд, у якому підігрівався мед, виполоскати 100 г окропу і вилити розчин у продукти), додати борошно (350 г), соду і 150 г ядер посічених волоських горіхів. Отриману масу вилити на великий лист, змащений олією і посипаний борошном. Випікати при низькій температурі.
Рисова баба з медом. Зварити в’язку рисову кашу зі склянки рису і 3 склянок води. Зварений рис заправити столовою ложкою вершкового масла, сіллю, вбити в нього сире яйце, додати мелену корицю і перемішати.
Окремо обчистити яблука і нарізати їх маленькими шматочками.
Половину звареного рису викласти у форму, змащену маслом, і розрівняти. На шар рису покласти шматочки яблук і змастити їх медом. На яблука викласти решту рису, залити сметаною (½ склянки) і запекти в духовці.
Яблучна каша з медом. Яблука (500 г) промити, спекти у духовці, протерти через сито, змішати з пшеничним борошном (½ склянки), викласти у форму, змащену маслом і посипану сухарями; запікати в духовці протягом 25-30 хв. Перед подаванням на стіл полити медом (½ склянки).
М’ясо тушковане з медом. Один кілограм нежирної телятини або молодої баранини, 250 г грибів, 2 столових ложки меду, 4 цибулини, 2 морквини, тмин, лавровий лист, гілка селери, петрушка, сіль, 100 г вершкового масла на 4 порції.
Порізане на шматки м’ясо посолити і обсмажити в маслі до рум’яного кольору. Окремо на сковороді підсмажити дрібно порізану цибулю і терту моркву. Обсмажені шматочки м’яса скласти в казанок, додати до нього підсмажену цибулю і моркву, трохи води (можна сухого білого вина), дрібно нарізаний часник, перець, приправу і поставити на 1 год. тушкувати на повільному вогні, закривши казанок кришкою (при необхідності додавати воду чи вино).
Одночасно приготувати білий соус: підсмажити столову ложку борошна з столовою ложкою масла протягом 10 хв. Крім цього обсмажити в маслі дрібно порізані гриби.
Коли м’ясо буде майже готове, зняти казанок з вогню, додати соус, гриби, мед і знову поставити на слабкий вогонь на 30 хв. Перед тим, як подавати на стіл, прикрасити м’ясо зеленню петрушки і яблуками. Мед і приправу додають м’ясу пікантності і загадковості.
Каша гречана з медом. В киплячу підсолену воду (1,5 л) додати 100 г масла, корицю і мед (50 г), засипати перебрану гречану крупу (1 кг), варити до густоти. Потім щільно закрити кришкою і каша упрі¬ває (доварюється) протягом 4-5 годин. При cпоживанні полити розтопленим вершковим маслом (100 г). Колір готової каші коричневий, маса розсипна, добре розварена. Пахне квітами гречки.
Диня з яблуками і медом. Диня – 200 г, яблука – 150 г, вершкове масло – 20 г, вершки (або свіжа сметана) – 2-3 ложки, мед – одна столова ложка.
Почищену диню (200 г) нарізають брусочками або ромбиками. Яблука (150 г) очистити від серцевини і нарізати шматочками або дольками. Диню і яблука смажити на вершковому маслі (20 г) окремо до розм’якшення, потім змішати, подавати з вершками (2-3 столові ложки) і медом (2 столові ложки).
Відбивні зі свинини з медом. Шість відбивних, 4/5 склянки кетчупу (чи іншого подібного соусу), 6 столових ложок меду, 1 лимон. Соус змішати з медом, протерти кожну відбивну, прикрасити шматочками лимона. Потримати в духовці біля години, не накриваючи кришкою. З таким же соусом можна готувати і куряче м’ясо.
Смаженина в маринаді. М’яса – 1,3 кг, 3 столових ложки меду, 2 столових ложки оцту, 1,5 ложки товченого часнику в невеликій кількості води, ¾ склянки олії, дрібно порізана зелена цибуля.
Добре перемішати мед, оцет, часник, олію і цибулю. М’ясо, порізати по діагоналі ромбиками, розкласти м’ясо на сковороді і залити ма¬ри¬на-дом. Залишити на 4 години при кімнатній температурі (або поставити на ніч в холо¬дильник), тушкувати в маринаді. Тоді обсмажити на середньому вогні, розрізати на шматки.
Шулики з медом. У просіяне борошно (2 склянки) кладуть розтерте з медом яйце, додають соду, сіль, мак, молоко (4 столові ложки), масло (1 столова ложка). З усіх цих продуктів замішують круте тісто, розкачують його завтовшки 2-3 мм, кладуть на лист, проколюють у кількох місцях виделкою і випікають у духовці до готовності.
Промитий і добре розмочений мак (½ склянки) розтирають, поступово додаючи кип’ячену воду до утворення макового молока, потім, безперервно помішуючи, вливають у мак мед (півсклянки) і розводять кип’яченою водою. Цією підливою заливають шматочки випеченого шулика і добре перемішують.
Смажена квасоля з медом. Відварена квасоля (1 кг), ¼ склянки меду, ½ склянки кетчупу, один середній порізаний болгарський перець, середня дрібно нарізана цибулина, зубчик товченого часнику, 2 столових ложки олії.
Трішки підсмажити болгарський перець і часник в олії. Змішати квасолю, кетчуп і мед у каструлі. Смажити без кришки на повільному вогні 45 хв.
Хлібний суп солодкий. Сухарів із чорного хліба – 200 г, 1 літр води, 50гг меду, 200 г вершкового масла, 100 г вершків або сметани, 200 г квасу.
Сухарі замочити у воді на декілька годин, коли набухнуть, варити поки не розваряться. Додати мед, хлібний квас, вершкове масло, прокип’ятити. Подавати на стіл зі збитими вершками або сметаною.
Суп з яблуками і сухарями. Сухарів – 200-250 г, 1,5 л води, 100 г меду, 100-150 г яблук, 100 г вершків.
Сухарі замочити, яблука порізати маленькими кубиками, все проварити, протерти через друшлак. До одержаної маси додати злегка розігрітий мед. Подавати на стіл із збитими вершками.
Буцики з медом. З борошна, молока, яєць і соди замісити прісне тісто, тоненько розкачати, розрізати на невеликі квадрати. Протилежні кутики кожного шматочка зліпити, щоб він був схожий на вушко. Варити буцики у киплячій підсоленій воді 10-15 хвилин, потім відкинути на друшлак, скласти у сотейник з добре розігрітим маслом і злегка підсмажити.
На склянку пшеничного борошна – 3-4 ложки молока, яйце, ½ чайної ложки соди, 1,5 столові ложки вершкового масла, 3 столові ложки меду або сметани.
Яблука з медом і вівсяними пластівцями. Вівсяних пластівців – 35 г, 15 г цукру, 150 г яблук, ¼ склянки ягідного соку, 50 г меду.
Вівсяні пластівці смажити, помішуючи, до тих пір, поки цукор не карамелізується, а пластівці злегка не потемніють. Натерті на терці або нарізані дольками яблука змішати з ягідним соком, медом і вівсяними пластівцями. Вівсяні пластівці можна замінити натертим на тертушці і попередньо підсмаженим житнім хлібом.
Вінегрет із медом. Вареної моркви – 100 г, 150 г буряка, 200 г картоплі, 300 г солоних огірків (можна патисонів), 150 г цибулі, 100 г меду. З овочів приготувати звичайний вінегрет. Перед тим, як подавати до столу, полити медом і розмішати.
Малосольні огірки з медом. Огірки нарізати дольками вздовж, полити медом, подати до столу. Можна так само приготувати свіжі огірки.
Редька з медом. Редька 100 г, меду – 30 г. Очищену помиту редьку натерти на тертушці, для виділення гіркоти вимочити у молоці. Заправити медом, добре перемішати.
Морква з медом. Моркви – 450 г, меду – 20 г, вершків – 25 г. Моркву почистити, натерти на тертушці, змішати з медом і подавати на стіл, попередньо поливши збитими або свіжими вершками.
Желе з кислого молока з медом. Кисле молоко – 3 склянки, желатину – 1 столова ложка, мед до смаку – 25-50 г. Замочити желатин півсклянкою води на 1 годину. Потім підігріти, не доводячи до кипін¬ня. Кисле молоко збити, при безперервному помішуванні додати мед і влити вистиглий желатин. Масу розлити у форми і остудити.